Τι είναι οι μεμβράνες κτιρίων;

Οι μεμβράνες κτιρίων είναι αυτοκόλλητα υλικά τα οποία επιστρώνονται στις γυάλινες επιφάνειες των κτιρίων (εσωτερικές και εξωτερικές) με στόχο την αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων που συνεπάγεται πολλές φορές η χρήση του γυαλιού στα κτίρια (αυξημένη ζέστη, αντηλιά, υπεριώδης ακτινοβολία κτλ.).

Ποια είναι συνοπτικά τα οφέλη που προσφέρουν οι μεμβράνες κτιρίων;

  1. Βελτιωμένη εξωτερική όψη.
  2. Χαμηλότερη εσωτερική θερμοκρασία κατά τους ζεστούς μήνες και περιορισμένη χρήση συσκευών κλιματισμού.
  3. Λιγότερες απώλειες θερμότητας κατά τους ψυχρούς μήνες.
  4. Καθαρισμός με κοινά υγρά καθαρισμού.
  5. Χωρίς κόστος συντήρησης.
  6. Μακροχρόνια εγγύηση στα υλικά.

Πώς επηρεάζουν οι αντιηλιακές μεμβράνες κτιρίων τα λειτουργικά κόστη ενός κτιρίου;

Σε ένα κτίριο με πολλές γυάλινες επιφάνειες η εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά αναγκαία την εντατική χρήση συσκευών κλιματισμού για την μείωση της θερμοκρασίας στους εσωτερικούς χώρους. Οι αντιηλιακές μεμβράνες μπορούν να μειώσουν πάνω από 70% το ποσοστό της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη χρήσης των κλιματιστικών. Κατά τους ψυχρούς μήνες οι μεμβράνες περιορίζουν τις απώλειες θερμότητας προς τα έξω εξοικονομώντας έως 30% την απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης. Μεσοπρόθεσμα (2–5 έτη) τα οφέλη από την εγκατάσταση των μεμβρανών καλύπτουν το κόστος της αρχικής δαπάνης για την αγορά του υλικού και την τοποθέτησή του στις γυάλινες επιφάνειες.

Πώς προστατεύουν οι αντιηλιακές μεμβράνες κτιρίων τα αντικείμενα στους εσωτερικούς χώρους;

Τα αντικείμενα στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων είναι εκτεθειμένα σε διάφορα είδη ακτινοβολίας που οφείλονται στο ηλιακό φως. Μεταξύ αυτών η υπεριώδης ακτινοβολία, η υπέρυθρη ακτινοβολία αλλά και το ίδιο το ορατό φως. Το μεγαλύτερο ποσοστό φθοράς και ξεθωριάσματος του χρώματος (περίπου 40%) που υφίστανται τα αντικείμενα των εσωτερικών χώρων οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV, UltraViolet radiation). Πάνω από 99% της εισερχόμενης υπεριώδους ακτινοβολίας δεν διαπερνά την επίστρωση της αντιηλιακής μεμβράνης με αποτέλεσμα η διάρκεια ζωής των πολύτιμων αντικειμένων στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων να αυξάνεται σημαντικά.
Να σημειωθεί ότι οι αντιηλιακές μεμβράνες δεν μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τη φθορά και το ξεθώριασμα του χρώματος. Μεγάλο ποσοστό της φθοράς οφείλεται επίσης και στην υπέρυθρη ακτινοβολία, το ορατό φως και τη θερμότητα. Ωστόσο η διάρκεια ζωής των αντικειμένων μπορεί να επιμηκυνθεί συνολικά έως 40%.

Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία φθίνει με την πάροδο του χρόνου;

Όχι, το ποσοστό προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία δεν φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Τι διάρκεια ζωής έχουν οι μεμβράνες κτιρίων;

Στην πράξη η διάρκεια ζωής εξαρτάται από κλιματικούς παράγοντες αλλά και από τη συνολική έκθεση του κτιρίου στην ηλιακή ακτινοβολία. Η διάρκεια ζωής μιας μεμβράνης κτιρίου μπορεί να ξεπεράσει τα 20 χρόνια. Οι μεμβράνες κτιρίων της 3Μ προσφέρουν γραπτή εγγύηση 10 ετών.

Πώς καθαρίζεται η γυάλινη επιφάνεια στην οποία έχει τοποθετηθεί μεμβράνη;

Για τον καθαρισμό των επιφανειών στις οποίες έχουν επιστρωθεί μεμβράνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κοινά υγρά καθαρισμού που χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε γυάλινη επιφάνεια. Ωστόσο είναι σημαντικό, αφού καθαριστούν, οι επιφάνειες να σκουπιστούν και να παραμείνουν στεγνές. Είναι επίσης σημαντικό τις πρώτες 30 ημέρες από την τοποθέτηση των μεμβρανών οι γυάλινες επιφάνειες να μην καθαριστούν και να μην έρθουν σε επαφή με υγρά καθαρισμού ή νερό.

Πόσο καιρό χρειάζεται η μεμβράνη για να στεγνώσει επάνω στη γυάλινη επιφάνεια;

Περίπου 2 ημέρες. Είναι σημαντικό στο διάστημα αυτό οι γυάλινες επιφάνειες να μην έρθουν σε επαφή με υγρά καθαρισμού ή νερό. Στο μεσοδιάστημα που θα μεσολαβήσει έως ότου η μεμβράνη στεγνώσει ενδέχεται να εμφανιστούν φυσαλίδες νερού ή θολή όψη στη γυάλινη επιφάνεια. Ωστόσο στη στεγνή μεμβράνη οι ατέλειες αυτές θα υποχωρήσουν και η γυάλινη επιφάνεια θα αποκτήσει την οριστική και επιθυμητή όψη.

Υπάρχουν κόστη συντήρησης για τις γυάλινες επιφάνειες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί μεμβράνες;

Όχι, αφού τοποθετηθούν οι μεμβράνες δεν απαιτούν συντήρηση και δεν υπάρχει κανένα μελλοντικό κόστος.